Op 10 oktober wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor daklozen. In Den Haag deelt het Straat Consulaat (belangenorganisatie voor dak- en thuislozen) overdag survivalkits uit aan mensen die de nacht noodgedwongen buiten moeten doorbrengen. Aan het eind van de dag zal het Straat Consulaat samen met het Rapid Relief Team hamburgers bakken en uitdelen aan daklozen. Marlies Filbri: “We vragen hiermee aandacht bij de politiek, burgers en ondernemers voor het groeiend aantal daklozen in Den Haag, voor wie momenteel geen plaats is in de opvang”.
De dagen worden guur, koud en nat. De winter staat al voor de deur en een groeiend aantal mensen dat zich meldt voor opvang bij het daklozenloket, wordt niet geholpen. Met een wachtlijst van 160 mensen voor een basisvoorziening als opvang, ziet het Straat Consulaat de winter met lood in de schoenen tegemoet. De groep mensen die zich meldt voor hulp en opvang is divers. Jongeren die niemand hebben om op terug te vallen, mensen die hun baan zijn verloren, gezinnen en ouderen van boven de 70. Wat ze gemeen hebben, is dat ze geen huis hebben en de gemeente ze niet kan opvangen.
“Ik maak me echt grote zorgen over wat er nog gaat komen, juist nu met de tweede coronagolf die ons land teistert. Waar ga je heen als je naar huis moet maar je geen huis hebt? We moeten met elkaar tot een structurele oplossing komen en daklozen de winter door helpen”, aldus Martijn van Rheenen (ondernemer en één van de grondleggers van burgerinitiatief Doneer Een Dorp’). In samenwerking met de gemeente Den Haag en de Kessler Stichting bouwde hij de tijdelijke coronazorglocatie voor dak- en thuislozen die (vermoedelijk) besmet zijn met het coronavirus.
Ondanks de plannen van de regering en gemeentes zien we nog geen directe positieve resultaten. “Er wordt hard aan getrokken om iedereen onderdak te verlenen maar met nog te weinig resultaat”, aldus de directeur van Straat Consulaat Marlies Filbri. “Zo worden gezinnen zo snel mogelijk opgevangen in hotels, maar voor de jongens die 18 jaar en ouder zijn is er alleen nachtopvang en de rest van de dag moeten ze op straat rondhangen. Geen situatie waarin ze hun leven weer op poten kunnen zetten.”
Naast de 160 mensen die op de wachtlijst staan, zijn er in Den Haag nog meer mensen die de nacht buiten doorbrengen. Deze mensen zijn niet geregistreerd bij de gemeente. Dit zijn bijvoorbeeld arbeidsmigranten die hun baan hebben verloren door Corona of mensen die het vertrouwen in de hulp zijn verloren en al jaren op straat leven. Het Straat Consulaat pleit voor een laagdrempelige opvang voor mensen die langdurig buiten slapen. Joy Falkena: “Wij vragen om een basale bed, bad, brood voorziening waarbij mensen in ieder geval een plek hebben om te overnachten, om even rustig te eten en te douchen. Dit geeft de mensen de rust die nodig is om stappen richting herstel te kunnen zetten. We wachten ook met spanning op een voorziening voor een permante winterkouderegeling, die toegankelijk is voor iedereen en niet pas ingaat bij temperaturen lager dan 0 graden.”
Bron: straatconsulaat.nl